top of page

İMPLANT

Kaybedilen dişin yapay olarak yerine konulması, eksik dişlerin estetiğini sağlamak icin çene kemiğine yerleştirilen, titanyumdan yapılan yapay diş köklerine implant denilmektedir. Diş kaybı 7’den 70’e kadar herkesin başına gelebilecek yaygın sorunlardan biridir. Bu diş kayıpları; diş kırılmalarından, çürümelerden kaynaklı olmaktadır. Çene kemiğine yerleştirilen bu yapay diş kökleri yaşam boyu, uzun ömürlü olarak kullanılabilmektedir. Kaybedilen dişlerin yerinde oluşacak diş boşlukları tedavi edilmediği sürece, çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Bu diş boşluklarının yerine, gerçek bir diş kökünün yerini alan implant yerleştirilmektedir. İmplantın uygulanması için, implantı destekleyecek kemiğin yapısının ve diş etlerinin sağlam olması gereklidir. İmplant uygulaması, diş eksikliği tedavisindeki en iyi ve en modern tedavi yöntemidir. Günümüzdeki teknolojik materyaller sayesinde implant tedavileri ağrısız, kolay ve hızlı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Titanyum ve zirkonyumdan yapılan implantlar genelde vida şeklinde yapılmaktadır. Titanyumu, çene kemiği vücudun bir parçası olarak algıladığı için implantlar genelde titanyumdan yapılmakla birlikte, yüksek doku uyumu nedeniyle başarı oranı oldukça fazladır. Çiğneme hissinin en normale yakın olan implant tedavisi, komşu dişlere hiç müdahale edilmeden gerçekleşmektedir. Gerçek diş rahatlığına en uygun tedavi yöntemi olan implant, en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Endosteal implant ve subperiosteal implantlar olmak üzere iki çeşit implant bulunmaktadır.

Endosteal İmplantlar: Cerrahi yolla çene kemiğine yerleştirilen endosteal implantlarda, diş eti dokusunun iyileşmesiyle ikinci işlem olarak diş eti şekillendirilir. Uygulanan son aşamada ise yapay dişler, protezler ya da köprüler gruplar şekilde implanta bağlanmaktadır. Pratik olarak en çok kullanılan implant türüdür.

Subperiosteal İmplantlar: Diş eti dokusunun alt kısmına çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden meydana gelen subperiosteal implantlar, diş etinin iyileşmesinden sonra metal çerçeve çene kemiklerine sabit durumuna gelir. Metal çerçevede bulunan bu materyaller diş etlerinden dışarıya çıkarak, implantlar monte edilir. Metal çerçevedeki materyaller diş etlerinden dışarıyla çıktıktan sonra, buralara implantlar monte edilmektedir.

nedir-iplants-jpg1629840175.09697.jpg
bottom of page